Toepassingen


Heel veel mogelijkheden

Bitcoins
Met blockchain techniek kunnen veel gecentraliseerde gesloten registers en databases gebruiksvriendelijker, goedkoper en sneller gemaakt worden.

Geld

Een digitale geldfunctie is de eerste logische toepassing van een gedistribueerd universeel grootboek. Doordat met blockchain digitale data uniek en onvervalsbaar wordt, en daarmee schaars, krijgt deze uitwisselbare data waarde. Deze waarde kan met wisseldiensten worden omgeruild naar fiat geld. Doordat met blockchain overal ter wereld iedereen deel kan nemen aan geldtransacties is het een interessante oplossing voor mensen die geen bankrekening kunnen krijgen of geen toegang hebben tot betrouwbare financiële diensten. Helaas heeft 36% van de wereldbevolking dit probleem doordat er geen financiële diensten beschikbaar zijn in grote delen van de wereld.

Maar ook op plekken waar banken wel goede diensten bieden voor consumenten en bedrijven is digitaal geld zonder grenzen nuttig. Internationale betalingen vereisen bijvoorbeeld intermediairs voor het afhandelen van transacties. Eén eenvoudige transactie resulteert hierdoor in een registratie in drie grootboeken; van de debiteur, de crediteur én de intermediair. En vaak zijn het nog veel meer tussenpartijen die profiteren van alle transacties. Dit maakt het systeem foutgevoelig, duur en erg langzaam. Een betaling kan soms enkele dagen duren of lukt in sommige gevallen helemaal niet. Zo kost bijvoorbeeld een overboeking naar de Filipijnen de verzender tientallen euro's en duurt de overboeking meerdere dagen. Met blockchain kunnen gebruikers zelfstandig, met open-source software, zonder intermediair zoals een bank peer-to-peer transacties doen.

Finance

Na digitaal geld, zoals Bitcoin, is de eerste industrie waar de blockchain revolutie doorbreekt de financiële sector. Van allerlei financiële diensten en producten wordt bekeken of de blockchain kan zorgen voor verbeterde efficiëntie of verhoogde betrouwbaarheid. Zo zijn er inmiddels volledig werkende crowdfunding systemen, digitale notarissen en oplossingen voor financiële instrumenten zoals effecten en derivaten. In sommige systemen is het decentrale karakter van blockchain overgenomen en is er geen eigenaar of bedrijf aan te wijzen die de dienst levert. In deze gevallen is de service het resultaat van mensen die samenwerken in het netwerk. Momenteel zijn praktisch alle instellingen en bedrijven in de financiële sector bezig met blockchain. De eerste beurs, de Nasdaq in Amerika, gebruikt de Bitcoin blockchain inmiddels voor een deel van de private aandelenmarkt. De blockchain biedt veel mogelijkheden in de financiële wereld op het gebied van vermogensbeheer, financiële instrumenten, verzekeringen en bijvoorbeeld kapitaalverstrekking.

Eigendom

In onze dagelijkse economie kan de blockchain nuttig zijn voor het verbeteren van de betrouwbaarheid van de systemen, de snelheid van transacties en de bescherming van gegevens. Door eigendom en de beschikbaarheid van data met een decentraal blockchain systeem op een betrouwbare manier beter te verdelen, kunnen belangen beter worden behartigd. Het scala aan mogelijkheden op het gebied van eigendom is breed. Zo kunnen auteursrechten, domeinnamen, patenten, octrooien, hypotheekaktes, notariële aktes, erfenissen en andere eigendomspapieren met blockchain worden gedigitaliseerd. De systemen om de databases te beheren komen met open source software direct in handen van de gebruikers.

Overheidsdiensten

Binnen de overheid worden eveneens veel systemen onderhouden waarin allerlei data wordt bijgewerkt en overgedragen. Met blockchain kunnen systemen opnieuw worden ontworpen om beter te voorzien in de behoeften van burgers, bedrijven en overheden. Zo kan met de technologie het stemmen voortaan veiliger en betrouwbaarder worden gedaan tegen sterk gereduceerde kosten. Ook kunnen registers van gegevens zoals het kadaster, patiënten dossiers, identiteitspapieren, burgerinformatie en diploma's met blockchain worden teruggegeven aan de belanghebbende eigenaren: de burgers zelf. Waar nodig kunnen gegevens privé blijven en alleen op aangeven van de eigenaar worden overhandigd ter verificatie of leesbaar worden gemaakt voor gebruik. Net zoals een bitcoin niet kan worden vervalst, zorgt het controlemechanisme in met blockchain ondersteunde registers ervoor dat er geen fraude kan worden gepleegd omdat de regels onmogelijk omzeild kunnen worden.

Naarmate de mogelijkheden die blockchain techniek heeft te bieden in steeds verschilleden sectoren worden benut zal de techniek invloed krijgen op de dagelijkse praktijk om ons heen. Veel bedrijven die de techniek zijn gaan gebruiken zien kansen om meer competitief te werk te gaan door meer klantgerichte diensten of goedkopere uitvoeringsprocessen. Meer en meer professionals uit allerlei bedrijfstakken zijn de adoptie van techneuten en early adopters achterna gegaan.

Deel deze pagina en lees verder.
LinkedIn Twitter Facebook Google Reddit Email